010-4189868 support@gertin.nl

Jans voetreis

Mijn verhaal

Eind december 2006 werd mijn vrouw geconfronteerd met een maagtumor. Na een ziekbed van 10 maanden overleed zij eind oktober 2007. Na haar overlijden kwam bij mij al spoedig het besef dat ik zelf richting moest geven aan hoe verder! En vanuit mijn eigen sterkte iets zou moeten gaan doen. Ik weet dat duurwerk me ligt. Met name lange afstand schaatstochten in de Noordwesthoek van Overijssel en o.a. de Elfmerentocht en Elfstedentocht in Friesland. Zodoende kwam bij me op om te gaan wandelen.

Jan Meijerink met Gerard & Tineke Nederpel

Paaszaterdag 2008 5 km, Paaszondag 10 km en Paasmaandag 20 km. Het ging goed met als gevolg de zondag daarna ca. 40 km. Kon daar een aantal dagen moeilijk van overeind komen! Wel doorgezet en in dat jaar en in de jaren daarna aan diverse, ook meerdaagse wandeltochten, meegedaan w.o. Kennedymarsen, de Nijmeegse 4daagse, de Apeldoornse 4daagse, de Elfstedenwandeltocht en verschillende andere dagtochten en 4daagsen.

Het wandelen en contacten onderweg deden me goed. Ik merkte dat er veel meer personen getekend zijn door het leven en daarmee rondliepen. Veel mensen hebben een “eigen rugzakje”. Het maakte dat ik me meer open kon stellen en kan praten over wat mij was overkomen. Ook dat ik het overlijden van mijn vrouw beter kon accepteren en met de opgedane ervaringen als vrijwilliger een ander zou kunnen bijstaan. En daarin actief worden in een vrijwilligersorganisatie! Bovendien dat het wandelen en met name deze “pelgrimstochten” me veel voldoening gaven door het zijn in de natuur en de landschappen en ervaren van de rijkdom daar te kunnen zijn, de samenhorigheid onderweg en in de overnachtingsadressen en de cultuurhistorie e.d. onderweg.

Tijdens de wandelingen en door de contacten onderweg kwam ik in aanraking met personen die langdurig onderweg gingen. Niet alleen de bekende pelgrimsoorden als Santiago de Compostelle/Finisterre maar ook Rome en Jerusalem. Een aantal die dat in etappes deed, anderen in een keer! Juli 2010 heb ik mijn arbeidsovereenkomst beëindigd En voorjaar 2011 op weg gegaan naar SdC/Finisterre met start in St’ Jacobiparochi en ben in 2013 vanuit mijn woonplaats naar Rome geweest. En na een gecompliceerde hielbreuk in mei 2014 in 2015 een deel van de Portugese Camino van Porto naar SdC en van Finisterre naar Muxxia. Ik ben erg dankbaar dat het binnen mijn mogelijkheden ligt om zo op weg te kunnen zijn! En dan nu 2017. Op naar van Rome naar Jerusalem. Na o.a. een voorspoedig verlopen Apeldoornse wandel 4daagse medio juli besloten om te gaan. Planning is in de eerste week van september van start te gaan! En ook dit keer met mijn wandelen aandacht te vragen voor een goed doel. Deze keer voor kansarme kinderen in West-Kenia die lijden aan de aandoening Jiggers, aardvlooien in hun voetzolen. De stichting GERTIN zet zich hiervoor in en vragen daar aandacht voor zie de site: www.gertin.nl

Dan als vrijwilliger actief zijn voor de medemens. En dan echt vrijwilligerswerk en niet met een “zwaar” betaald bestuur en organisatie! Met name wil ik me inzetten vanuit de invalshoek de patiënt centraal krijgen in de gezondheidszorg. Bovendien dat ik ervan overtuigd ben dat in de gezondheidszorg preventie erg belangrijk is ”gezond leven , gezonde voeding”. En later met die ervaring(en) onder het moto: Gezond oud worden begint al op jonge leeftijd! Ik heb me daarom in 2008 aangemeld bij de Moermanvereniging, tegenwoordig MMV, om actief te worden. Een patiëntenvereniging voor personen die worden geconfronteerd met kanker en hun naasten en die door een gezonde leefwijze actief willen zijn met hun gezondheid! Intussen zijn er binnen de MMV actieve leden die als buddy personen kunnen bijstaan in hun zoektocht en tijdens de behandeling. Ik ben een van hen!

Dalfsen, 20 augustus 2017
Jan Meijerink


Routes voetreis

Eerst Italië natuurlijk, dan vaar ik per boot naar Griekenland, vaar dan per boot via Rhodos naar Turkije. Na Turkije steek ik over naar Cyprus. Daar kom ik aan in Noord-Cyprus (het Turkse gedeelte) en loop dan naar Limassol in Zuid Cyprus, het Griekse gedeelte. Vanuit Limassol vaar ik naar Haifa in Israël en wandel daarna, via Nazareth, naar Jeruzalem.

Start is in Italie.

Per boot naar Griekenland.

Via Rhodos naar Turkije.

Na Turkije naar Cyprus.

Vanuit Limassol naar Haifa in Israël en daarna, via Nazareth, naar Jeruzalem.


Negen dagen al onderweg

10 september
Vandaag heel veel regen gehad. Op een gegeven moment kwam het in stromen over de weg de hellingen af! Kunnen schuilen en uiteindelijk op de plaats Artena waar ik naartoe wilde gekomen. Kom ik daar is de kerk gedeeltelijk ondergelopen. Geholpen met opruimen. Vannacht slaap ik daar, het Convento Francescano Santa Maria die Gesu. Een onvergetelijke dag met veel toevalligheden!

 

13 september
Inmiddels ben ik in Ceprano, ca. 140 km na Rome. Gisteren en vandaag door het in hoofdzaak agrarisch gebied gelopen. Veel olijfbomen en wijnranken gezien. Ook pruimen en rijpe vijgen geplukt! Verder zie je soms citroenen, granaatappel en abrikozen. Met de regen hier was men erg blij, het was zo’n 3 maanden erg heet geweest, 35 graden! Gisteravond wat last van een spiertje in de kuit/knieholte. Denk van het dalen! Vanmorgen eerst nog wel, maar later niet meer! Wat me wel opvalt is dat je bijna geen kleine zangvogels ziet! Wel springen hagedisjes en krekels voor je weg. Voel me goed en ga vol goede moed verder. Morgen ook  door Aquino op weg naar Cassino.

16 september
Ik ben aangekomen in Alife. Volgens het routeboekje nu ruim 230 km gelopen! De laatste dagen krijg ik het gevoel dat ik weer in het oude ritme terug kom. De route gaat de afgelopen vier dagen hoofdzakelijk door agrarisch gebied. Afgelopen nacht was ik in de nabijheid van Presenzano in een Agriturismo met o.a. 10ha. hazelnootbomen. Verder in dit gebied walnoot, olijfbomen, wijngaarden en in tuinen granaatappel, vijgen, perziken en vandaag veel appelbomen gezien. Geen peren! Het weer is de na de regen van begin deze week goed, Droog en zonnig met van 22 tot vandaag 28 graden. Morgen op naar Solopaca.

18 september
Dag Tineke, hoe gaat het jullie? Ik ben in Benevento. En een overnachtingsplek voor pelgrims gevonden.  Een hele oude stad. Veel te zien en te bezoeken. Ik liep vandaag de route door een agrarisch gebied. Veel wijngaarden en olijfbomen. Over rustige wegen met hele mooie uitzichten. Dorpjes, veelal oude, zo te zien zo tegen de hellingen geplakt. Met dit zonnige en droge weer een genoegen om te zijn. Waar ik overnacht wil men soms geen bijdrage en wijzen op het shirt! Inmiddels €60,00 uitgespaard, dus gaat dat naar Gertin.

 


Onderweg naar Bari

19 september – 23 september
Ik ben in Troia aangekomen en heb overnacht in het Hospitaal del Camino. Nu aan het ontbijt. Zo weer op weg. De laatste dagen nogal wat hellingen gehad. Na de wijngaarden en olijfbomen gisteren meer graanvelden. Nu ga ik richting Adriatische Zee. Bari komt in zicht, nog zo’n 180 km.

Ben nu in Santuario dell’Incoronata, ca. 120 km van Bari. Na begin deze week de heuvels met de hellingen met olijfbomen en wijngaarden. Nu het meer vlakke landschap met voornamelijk graanvelden en veel agressieve honden op de erven. Vandaag hele lange stukken rechte weg. Deze plaats heeft een hele bijzondere, moderne kathedraal. Gisteren en eergisteren nu en dan regen gehad. Op de niet verharde paden, grote kleiklompen aan de schoenen. Maar ja, ik ben er wel gekomen! Vanaf nu gaat de route ongeveer evenwijdig aan de Adriatische Zee naar Bari. Gisteravond in een pelgrimsverblijf de Duitse jongeman Florian ontmoet die ook onderweg is naar Jeruzalem, maar via Albanië, Macedonië en Turkije en Cyprus. We hebben afgesproken om stukken van de route naar Bari samen te gaan lopen!

25 September
Gisteren ben ik in Bari aangekomen. Inmiddels de boot geboekt. Die vertrekt vanavond om 19.30 uur met aankomst Patras morgen om 13.00 uur. Het weer is hier nu licht bewolkt met dreiging van een bui. Ik voel me goed. Het bedrag van de sponsoring van mensen die weigerden om geld te vragen voor mijn overnachtingen is opgelopen tot €110,00!

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Op weg naar Athene

23 september – 30 september
De bootovertocht van Bari naar Patras duurde zo’n 17 uur. Een lange zit, maar toch nog wel ongeveer 7 uur kunnen slapen! Ben de dag van aankomst in Patras gebleven. Het is een universiteitsstad, dus veel jonge mensen op straat en op de terrassen. In het oude centrum was het gezellig druk en ’s avonds live muziek op het grote plein.

Op dinsdag 27 september om iets voor 08.00 vertrokken. Eigenlijk is de route gemakkelijk, zo dicht mogelijk de kustweg langs de Adriatische Zee volgen. Soms loop ik letterlijk langs de waterlijn! Vlak na de middag werd ik door iemand uitgenodigd om wat te eten en te drinken. Dat was de eerste keer voor mij in Griekenland. Tot nu toe is me dat drie keer overkomen. Een prettige onderbreking. Ook bieden mensen me soms een lift aan. Die accepteer ik! Daar komen namelijk mooie contacten uit voort. Op woensdag 28 september was mijn chauffeur een hoteleigenaar en vandaag een taxichauffeur die niet in zijn taxi, maar in de 35 jaar oude auto van zijn vader reed.

Vandaag, vrijdag 29 september, ben ik in Korinthe aangekomen. Daar kwam vanmiddag de Spartaklon door, een lange afstandsloop van 180 km van Athene naar Sparta, die binnen 36 uur moet worden afgelegd. De start was vanmorgen om 07.00. Na Korinthe heb ik nog 100 km. te gaan! De route is nagenoeg vlak. Het water aan de ene kant en woningen aan de andere kant. Ook weer woningen en dorpen tegen hellingen aangebouwd. Overal ontmoet ik vriendelijke mensen en ik loop door een tuinbouwgebied met veel limoen, olijfbomen en citrusvruchten. Limoenen worden momenteel geoogst en dus voldoende mogelijkheden om gratis eten in te slaan. De weersomstandigheden zijn overwegend goed met een temperatuur van 20 tot 25 graden. Van hieruit nog ongeveer 80 km tot Athene.

 

 


Vol goede moed verder

Op dinsdag 3 oktober de overtocht per boot van Piraeus naar Rhodos gemaakt. Op woensdag 4 oktober op Rhodos gebleven. Daar de oude stad bezocht en verder op het eiland de plaatsen Lindos en Landos. Donderdag 5 oktober van Rhodos naar Marmaris in Turkije gevaren en vandaar de bus genomen naar Fethiye. Toen naar Ovacik, dat het startpunt is van de Lycian Way, een bekende wandelroute van zo’n 540 km.

Zondag 8 oktober. Ik volg de Lycian Way nu 3 dagen. De weg gaat veelal over nogal steile hellingen met smalle paden en losse stenen en/of rotsblokken. Ben nu in Xanthos (Kinik) weer op zeeniveau. In het gebied waar ik doorheen kwam zie ik nu meer tuinbouw, terwijl de afgelopen dagen ik meer landbouw, geiten en olijfbomen tegenkom. Ik ontmoet hier vriendelijke en behulpzame mensen en geniet van de Turkse gastvrijheid en keuken. Het weer is in het algemeen tot nu goed. Soms iets lichte regen en vandaag omstreeks de middag een stevige bui. Nu weer zon met ca. 23 graden. Ik voel me goed en ga vol goede moed verder.

 


Finike

Ja, toch maar even een update na een aantal dagen zonder internet. Vorige week zondag op 8 oktober kon ik melden dat ik in Links (Xanthos) was. Inmiddels weer wat verder. Ik ben nu in Finike, zo’n 25 km na Demre. Nog steeds droog en zonnig weer met 25 tot 28 graden, ’s nachts zo’n 15/16 graden. Maandag 9 oktober de ruïnes gezien van Patara, een indrukwekkend theater en arena uit de Lycische tijd. Verder gelopen via de plaatsen Kalkan, Gokceoren, Kas, Bogaczik, Simena en Demre. En nu dus in Finike.

Door wat vocht in mijn rechterknie ontzie ik me wat. Ik denk dat het ook komt door overbelasting van de eerste twee dagen van vorige week met de steile hellingen met veel losse stenen en rotsen. Verder weet ik dat mijn rechterknie een zwak punt is! Maar, het is zo mooi hier zo dicht langs het water. In dit gebied veel kassen voor in hoofdzaak tomaten en paprika. Uitvoer naar Rusland. Daar verdienen ze goed mee! Verder rijp fruit zoals limoen, sinaasappel, granaatappel en hier en daar druiven. Ik ontmoet behulpzame en vriendelijke mensen en wordt genodigd voor thee en/of eten.

Gisteren vlak voor Demre uitgenodigd voor een picknick door een familie van 6 personen. En vandaag was er iemand in Finike die me op straat aansprak en thee aanbood. Vorig jaar was die man in Eindhoven geweest. De gesprekken zijn open en belangstellend. De weersverwachtingen zijn goed voor de komende week. Het weer blijft namelijk zoals het momenteel. Ik ervaar het als een voorrecht om dit te kunnen doen en ik ben dankbaar.

 

 


Vol goede moed verder

Vrijdag 20 oktober
Ik ben in Atalya aangekomen en neem een dag rust om in de oude stad rond te kijken en o.a. het historisch museum te bezoeken.

Woensdag 25 oktober
Omdat ik de afgelopen dagen meer langs de openbare wegen liep werd ik meer aangesproken en gevraagd om mee te rijden. Daardoor kon ik gisteren al in Anamur aankomen. Daar werd me ten zeerste afgeraden te voet naar Silifke te gaan. De weg wordt vrij smal. Bovendien zijn er een aantal tunnels waar alleen autoverkeer door kan rijden en is dus te gevaarlijk voor voetgangers. Daarom heb ik de bus genomen! Vandaag dus in Silifke aangekomen.

Donderdag 26 oktober
Ik ben nu in Tasucu waar ik een ticket heb gekocht voor de ferry naar Giren, in Cyprus. De vertrektijd is vanavond om 24.00 en de vaartijd is 6 uur. De problemen met mijn knieën zijn verbeterd, dus ga ik vol goede moed verder.

 


Te voet naar Nazareth

Vrijdag 27 oktober
Na een wat vertraagde, maar goede, overtocht ben ik om 09.00 in Girne aangekomen. Girne ligt in het noorden van het Turkse gedeelte van Cyprus. Op de boot spraken verschillende personen mij aan, ik lijk wel een bezienswaardigheid! Ook krijg ik van hen een aantal etenswaren! Ik sprak met mensen uit Afghanistan, Turkije en Rusland. Na aankomst heb ik, samen met een Turkse jongen, iets gegeten in het appartement van zijn vriend. Daarna op weg gegaan naar Nicosia. Daar ben ik om ca. 15.00 aangekomen, heb ik een hostel gezocht en toen het oude deel van Turks Nicosia in gegaan.

Zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober
Onderweg naar Limassol wat ongeveer 100 km is. Iedere dag zo’n 40 km gelopen. De weg ging door een licht glooiend landschap met olijfboomgaarden met hier en daar kassen en daarbuiten rijpe vruchten zoals vijgen. Zondag in Limassol aangekomen.

Maandag 30 oktober
Vanochtend naar het boekingskantoor gegaan om een ferry ticket te kopen naar Haifa. Dit bleek niet mogelijk. Wat erger was dat er in mijn paspoort een Turks stempel stond omdat ik in Turkije was geweest. Hierdoor was het niet mogelijk om van Cyprus naar Israël te reizen. Ik zou terug moeten naar Turkije om vanuit daar een vlucht naar Israël te nemen. Toen naar het Toeristen Informatie bureau gegaan. Daar hetzelfde verhaal met het advies om naar de Israëlische Ambassade in Nicosia (afstand 100 km!) te gaan of ze daar misschien iets voor mij konden doen. Ik kreeg dus geen enkele medewerking.

Dinsdag 31 oktober
Om 09.00 stond ik weer bij het Toeristen Informatie bureau. Ik mocht niet naar binnen, maar ik kreeg dezelfde persoon van gisteren aan de lijn en die bleef bij zijn standpunt. Wel zei hij dat ik een geldig Nederlands paspoort heb. Daarop besloot ik naar het vliegveld van Larnaka te gaan dat 70 km van Limassol ligt. Lukt het niet naar Israël te vliegen, dan ga ik terug naar Nederland. Om ca. 13.00 op het vliegveld. Om 17.40 uur vertrekt er een vlucht naar Tel Aviv. Er is plaats en ik kan dus mee. Maar, ik moet dan wel gelijk een terugvlucht boeken vanuit Tel Aviv naar Nederland. Ik heb mijn zoon Joris in Nederland gebeld en die heeft het geregeld. Maar eerst nu nog zien om in Tel Aviv te komen. Wel wat spannende momenten bij de douane! Door 3 verschillende personen indringende vragen gesteld wat de reden was waarom ik naar Israël wilde en waarom vanuit Cyprus. Gelukkig keek men in mijn paspoort niet op de bladzijde waar het Turkse stempel stond! Bij aankomst in Tel Aviv opnieuw een indringend gesprek met dezelfde soort vragen. Het werd wel even spannend. Na een kwartiertje mocht ik uiteindelijk toch door. Met trein en bus naar het hostel. Een enerverend dagje achter de rug!

Woensdag 1 november
Met de bus naar Tiberias. Daar in een houten optrekje aan het strand geslapen. Diverse bezienswaardigheden in Nazareth bezocht en een bijeenkomst in de Basiliek bijgewoond. In het overnachtingsadres personen van verschillende nationaliteiten ontmoet, waaronder een Nederlandse uit de buurt van Alkmaar.

Donderdag 2 november
Voor een gedeelte te voet naar Nazareth omdat de route langs de enige doorgaande weg met veel verkeer ging. Voor ongeveer de helft heb ik de bus genomen. Bij de Toerist Informatie in Nazareth krijg ik de info dat de National Israël Trail ook door Tiberias gaat en dat daar ook een hostel is. Dat wist ik niet.

Vrijdag 3 november
Vandaag vanuit Nazareth een stuk van de National Israël Trail route gevolgd en ik ben nu in Hilf Sabbath in een hostel, waar ik in een tipi slaap. Vandaag was een mooie route met zonnig weer en ca. 23 graden door een licht glooiend landschap met olijfboomgaarden en landbouw en veeteelt. Ook bossen met naald- loof- en eucalyptus bomen. Ondanks dat er soms steile, maar korte hellingen in zaten heb ik genoten van deze weg! Daarom morgen weer met goede moed verder. Het voelt goed om ook dit laatste stuk in Israël tot een goed einde te brengen!


Terug naar huis.

Op zaterdag 4 november van Hilf Sabbath naar Kibutz Yagut gegaan. Ook deze dag weer een mooie route en zoals de laatste dagen, mooi weer. Ook de komende dagen wordt dit mooie weer verwacht. Er waren nagenoeg geen auto’s op de weg maar groepen spelende kinderen met hun ouders. Ik werd bij een traditioneel joods gezin uitgenodigd. De hele familie is bij elkaar, vader, moeder en 7 kinderen en een aantal kleinkinderen. En kreeg fruit, thee en eten aangeboden en raakten in gesprek over allerlei onderwerpen. Over het leven in Israël, de joodse traditie, opleidingen, politie, bedreigingen/veiligheid enz. Ook wijzen ze me een kortere weg om de Kibutz heen. Dat scheelt me ca. 4,5 km, dus al gauw een uur lopen. Zondag 5 november naar Ein Hod waar ik in het schemer aankom. Op maandag 6 november van Ein Hod naar Caesarea gelopen. De route gaat langs een gebied waar bananen worden verbouwd, maar zo te zien met veel bestrijdingsmiddelen, Ook zijn er boomgaarden met avocado’s. Ongeveer halverwege buigt de route af naar de Middellandse Zee. Ik ga over het strand langs de waterkant. Na bezichtiging van de restanten van een Romeinse burcht op naar de TrailAngel.

Ik ben een paar dagen over het strand naar Netanja en Tel Aviv gelopen. Heerlijk wandelweer en onderweg spreken verschillende mensen me aan. Bij Tel Aviv gaat de route naar het oosten, van de kust af. Via Rosh Ha’ayin, Beit Hashmonai en de Kibutz Tzoba ben ik vandaag (zondag 12 november) om circa 12 uur in Jeruzalem aangekomen. Nu een paar dagen Jeruzalem en omgeving verkennen. Ik kijk er naar uit. Morgen naar Massada en de Dode Zee. De wandeling zit erop, Jeruzalem is bereikt. Ik realiseer me dat de weersomstandigheden heel goed waren en mij grote fysieke problemen bespaard zijn gebleven. Ik kijk dan ook met een goed gevoel terug op deze voetreis. Ik ben erg dankbaar dat dit me is gegund. Op vrijdag 17 november vlieg ik vanuit Tel Aviv terug naar Nederland.