+31 6 44180634 support@gertin.nl

Jans voetreis

Mijn verhaal

Eind december 2006 werd mijn vrouw geconfronteerd met een maagtumor. Na een ziekbed van 10 maanden overleed zij eind oktober 2007. Na haar overlijden kwam bij mij al spoedig het besef dat ik zelf richting moest geven aan hoe verder! En vanuit mijn eigen sterkte iets zou moeten gaan doen. Ik weet dat duurwerk me ligt. Met name lange afstand schaatstochten in de Noordwesthoek van Overijssel en o.a. de Elfmerentocht en Elfstedentocht in Friesland. Zodoende kwam bij me op om te gaan wandelen.

Jan Meijerink met Gerard & Tineke Nederpel

Paaszaterdag 2008 5 km, Paaszondag 10 km en Paasmaandag 20 km. Het ging goed met als gevolg de zondag daarna ca. 40 km. Kon daar een aantal dagen moeilijk van overeind komen! Wel doorgezet en in dat jaar en in de jaren daarna aan diverse, ook meerdaagse wandeltochten, meegedaan w.o. Kennedymarsen, de Nijmeegse 4daagse, de Apeldoornse 4daagse, de Elfstedenwandeltocht en verschillende andere dagtochten en 4daagsen.

Het wandelen en contacten onderweg deden me goed. Ik merkte dat er veel meer personen getekend zijn door het leven en daarmee rondliepen. Veel mensen hebben een “eigen rugzakje”. Het maakte dat ik me meer open kon stellen en kan praten over wat mij was overkomen. Ook dat ik het overlijden van mijn vrouw beter kon accepteren en met de opgedane ervaringen als vrijwilliger een ander zou kunnen bijstaan. En daarin actief worden in een vrijwilligersorganisatie! Bovendien dat het wandelen en met name deze “pelgrimstochten” me veel voldoening gaven door het zijn in de natuur en de landschappen en ervaren van de rijkdom daar te kunnen zijn, de samenhorigheid onderweg en in de overnachtingsadressen en de cultuurhistorie e.d. onderweg.

Tijdens de wandelingen en door de contacten onderweg kwam ik in aanraking met personen die langdurig onderweg gingen. Niet alleen de bekende pelgrimsoorden als Santiago de Compostelle/Finisterre maar ook Rome en Jerusalem. Een aantal die dat in etappes deed, anderen in een keer! Juli 2010 heb ik mijn arbeidsovereenkomst beëindigd En voorjaar 2011 op weg gegaan naar SdC/Finisterre met start in St’ Jacobiparochi en ben in 2013 vanuit mijn woonplaats naar Rome geweest. En na een gecompliceerde hielbreuk in mei 2014 in 2015 een deel van de Portugese Camino van Porto naar SdC en van Finisterre naar Muxxia. Ik ben erg dankbaar dat het binnen mijn mogelijkheden ligt om zo op weg te kunnen zijn! En dan nu 2017. Op naar van Rome naar Jerusalem. Na o.a. een voorspoedig verlopen Apeldoornse wandel 4daagse medio juli besloten om te gaan. Planning is in de eerste week van september van start te gaan! En ook dit keer met mijn wandelen aandacht te vragen voor een goed doel. Deze keer voor kansarme kinderen in West-Kenia die lijden aan de aandoening Jiggers, aardvlooien in hun voetzolen. De stichting GERTIN zet zich hiervoor in en vragen daar aandacht voor zie de site: www.gertin.nl

Dan als vrijwilliger actief zijn voor de medemens. En dan echt vrijwilligerswerk en niet met een “zwaar” betaald bestuur en organisatie! Met name wil ik me inzetten vanuit de invalshoek de patiënt centraal krijgen in de gezondheidszorg. Bovendien dat ik ervan overtuigd ben dat in de gezondheidszorg preventie erg belangrijk is ”gezond leven , gezonde voeding”. En later met die ervaring(en) onder het moto: Gezond oud worden begint al op jonge leeftijd! Ik heb me daarom in 2008 aangemeld bij de Moermanvereniging, tegenwoordig MMV, om actief te worden. Een patiëntenvereniging voor personen die worden geconfronteerd met kanker en hun naasten en die door een gezonde leefwijze actief willen zijn met hun gezondheid! Intussen zijn er binnen de MMV actieve leden die als buddy personen kunnen bijstaan in hun zoektocht en tijdens de behandeling. Ik ben een van hen!

Dalfsen, 20 augustus 2017
Jan Meijerink


Routes voetreis

Eerst Italië natuurlijk, dan vaar ik per boot naar Griekenland, vaar dan per boot via Rhodos naar Turkije. Na Turkije steek ik over naar Cyprus. Daar kom ik aan in Noord-Cyprus (het Turkse gedeelte) en loop dan naar Limassol in Zuid Cyprus, het Griekse gedeelte. Vanuit Limassol vaar ik naar Haifa in Israël en wandel daarna, via Nazareth, naar Jeruzalem.

Start is in Italie.

Per boot naar Griekenland.

Via Rhodos naar Turkije.

Na Turkije naar Cyprus.

Vanuit Limassol naar Haifa in Israël en daarna, via Nazareth, naar Jeruzalem.


Negen dagen al onderweg

10 september
Vandaag heel veel regen gehad. Op een gegeven moment kwam het in stromen over de weg de hellingen af! Kunnen schuilen en uiteindelijk op de plaats Artena waar ik naartoe wilde gekomen. Kom ik daar is de kerk gedeeltelijk ondergelopen. Geholpen met opruimen. Vannacht slaap ik daar, het Convento Francescano Santa Maria die Gesu. Een onvergetelijke dag met veel toevalligheden!

 

13 september
Inmiddels ben ik in Ceprano, ca. 140 km na Rome. Gisteren en vandaag door het in hoofdzaak agrarisch gebied gelopen. Veel olijfbomen en wijnranken gezien. Ook pruimen en rijpe vijgen geplukt! Verder zie je soms citroenen, granaatappel en abrikozen. Met de regen hier was men erg blij, het was zo’n 3 maanden erg heet geweest, 35 graden! Gisteravond wat last van een spiertje in de kuit/knieholte. Denk van het dalen! Vanmorgen eerst nog wel, maar later niet meer! Wat me wel opvalt is dat je bijna geen kleine zangvogels ziet! Wel springen hagedisjes en krekels voor je weg. Voel me goed en ga vol goede moed verder. Morgen ook  door Aquino op weg naar Cassino.

16 september
Ik ben aangekomen in Alife. Volgens het routeboekje nu ruim 230 km gelopen! De laatste dagen krijg ik het gevoel dat ik weer in het oude ritme terug kom. De route gaat de afgelopen vier dagen hoofdzakelijk door agrarisch gebied. Afgelopen nacht was ik in de nabijheid van Presenzano in een Agriturismo met o.a. 10ha. hazelnootbomen. Verder in dit gebied walnoot, olijfbomen, wijngaarden en in tuinen granaatappel, vijgen, perziken en vandaag veel appelbomen gezien. Geen peren! Het weer is de na de regen van begin deze week goed, Droog en zonnig met van 22 tot vandaag 28 graden. Morgen op naar Solopaca.

18 september
Dag Tineke, hoe gaat het jullie? Ik ben in Benevento. En een overnachtingsplek voor pelgrims gevonden.  Een hele oude stad. Veel te zien en te bezoeken. Ik liep vandaag de route door een agrarisch gebied. Veel wijngaarden en olijfbomen. Over rustige wegen met hele mooie uitzichten. Dorpjes, veelal oude, zo te zien zo tegen de hellingen geplakt. Met dit zonnige en droge weer een genoegen om te zijn. Waar ik overnacht wil men soms geen bijdrage en wijzen op het shirt! Inmiddels €60,00 uitgespaard, dus gaat dat naar Gertin.

 


Onderweg naar Bari

19 september – 23 september
Ik ben in Troia aangekomen en heb overnacht in het Hospitaal del Camino. Nu aan het ontbijt. Zo weer op weg. De laatste dagen nogal wat hellingen gehad. Na de wijngaarden en olijfbomen gisteren meer graanvelden. Nu ga ik richting Adriatische Zee. Bari komt in zicht, nog zo’n 180 km.

Ben nu in Santuario dell’Incoronata, ca. 120 km van Bari. Na begin deze week de heuvels met de hellingen met olijfbomen en wijngaarden. Nu het meer vlakke landschap met voornamelijk graanvelden en veel agressieve honden op de erven. Vandaag hele lange stukken rechte weg. Deze plaats heeft een hele bijzondere, moderne kathedraal. Gisteren en eergisteren nu en dan regen gehad. Op de niet verharde paden, grote kleiklompen aan de schoenen. Maar ja, ik ben er wel gekomen! Vanaf nu gaat de route ongeveer evenwijdig aan de Adriatische Zee naar Bari. Gisteravond in een pelgrimsverblijf de Duitse jongeman Florian ontmoet die ook onderweg is naar Jeruzalem, maar via Albanië, Macedonië en Turkije en Cyprus. We hebben afgesproken om stukken van de route naar Bari samen te gaan lopen!

25 September
Gisteren ben ik in Bari aangekomen. Inmiddels de boot geboekt. Die vertrekt vanavond om 19.30 uur met aankomst Patras morgen om 13.00 uur. Het weer is hier nu licht bewolkt met dreiging van een bui. Ik voel me goed. Het bedrag van de sponsoring van mensen die weigerden om geld te vragen voor mijn overnachtingen is opgelopen tot €110,00!

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Op weg naar Athene

23 september – 30 september
De bootovertocht van Bari naar Patras duurde zo’n 17 uur. Een lange zit, maar toch nog wel ongeveer 7 uur kunnen slapen! Ben de dag van aankomst in Patras gebleven. Het is een universiteitsstad, dus veel jonge mensen op straat en op de terrassen. In het oude centrum was het gezellig druk en ’s avonds live muziek op het grote plein.

Op dinsdag 27 september om iets voor 08.00 vertrokken. Eigenlijk is de route gemakkelijk, zo dicht mogelijk de kustweg langs de Adriatische Zee volgen. Soms loop ik letterlijk langs de waterlijn! Vlak na de middag werd ik door iemand uitgenodigd om wat te eten en te drinken. Dat was de eerste keer voor mij in Griekenland. Tot nu toe is me dat drie keer overkomen. Een prettige onderbreking. Ook bieden mensen me soms een lift aan. Die accepteer ik! Daar komen namelijk mooie contacten uit voort. Op woensdag 28 september was mijn chauffeur een hoteleigenaar en vandaag een taxichauffeur die niet in zijn taxi, maar in de 35 jaar oude auto van zijn vader reed.

Vandaag, vrijdag 29 september, ben ik in Korinthe aangekomen. Daar kwam vanmiddag de Spartaklon door, een lange afstandsloop van 180 km van Athene naar Sparta, die binnen 36 uur moet worden afgelegd. De start was vanmorgen om 07.00. Na Korinthe heb ik nog 100 km. te gaan! De route is nagenoeg vlak. Het water aan de ene kant en woningen aan de andere kant. Ook weer woningen en dorpen tegen hellingen aangebouwd. Overal ontmoet ik vriendelijke mensen en ik loop door een tuinbouwgebied met veel limoen, olijfbomen en citrusvruchten. Limoenen worden momenteel geoogst en dus voldoende mogelijkheden om gratis eten in te slaan. De weersomstandigheden zijn overwegend goed met een temperatuur van 20 tot 25 graden. Van hieruit nog ongeveer 80 km tot Athene.

 

 


Vol goede moed verder

Op dinsdag 3 oktober de overtocht per boot van Piraeus naar Rhodos gemaakt. Op woensdag 4 oktober op Rhodos gebleven. Daar de oude stad bezocht en verder op het eiland de plaatsen Lindos en Landos. Donderdag 5 oktober van Rhodos naar Marmaris in Turkije gevaren en vandaar de bus genomen naar Fethiye. Toen naar Ovacik, dat het startpunt is van de Lycian Way, een bekende wandelroute van zo’n 540 km.

Zondag 8 oktober. Ik volg de Lycian Way nu 3 dagen. De weg gaat veelal over nogal steile hellingen met smalle paden en losse stenen en/of rotsblokken. Ben nu in Xanthos (Kinik) weer op zeeniveau. In het gebied waar ik doorheen kwam zie ik nu meer tuinbouw, terwijl de afgelopen dagen ik meer landbouw, geiten en olijfbomen tegenkom. Ik ontmoet hier vriendelijke en behulpzame mensen en geniet van de Turkse gastvrijheid en keuken. Het weer is in het algemeen tot nu goed. Soms iets lichte regen en vandaag omstreeks de middag een stevige bui. Nu weer zon met ca. 23 graden. Ik voel me goed en ga vol goede moed verder.

 


Finike

Ja, toch maar even een update na een aantal dagen zonder internet. Vorige week zondag op 8 oktober kon ik melden dat ik in Links (Xanthos) was. Inmiddels weer wat verder. Ik ben nu in Finike, zo’n 25 km na Demre. Nog steeds droog en zonnig weer met 25 tot 28 graden, ’s nachts zo’n 15/16 graden. Maandag 9 oktober de ruïnes gezien van Patara, een indrukwekkend theater en arena uit de Lycische tijd. Verder gelopen via de plaatsen Kalkan, Gokceoren, Kas, Bogaczik, Simena en Demre. En nu dus in Finike.

Door wat vocht in mijn rechterknie ontzie ik me wat. Ik denk dat het ook komt door overbelasting van de eerste twee dagen van vorige week met de steile hellingen met veel losse stenen en rotsen. Verder weet ik dat mijn rechterknie een zwak punt is! Maar, het is zo mooi hier zo dicht langs het water. In dit gebied veel kassen voor in hoofdzaak tomaten en paprika. Uitvoer naar Rusland. Daar verdienen ze goed mee! Verder rijp fruit zoals limoen, sinaasappel, granaatappel en hier en daar druiven. Ik ontmoet behulpzame en vriendelijke mensen en wordt genodigd voor thee en/of eten.

Gisteren vlak voor Demre uitgenodigd voor een picknick door een familie van 6 personen. En vandaag was er iemand in Finike die me op straat aansprak en thee aanbood. Vorig jaar was die man in Eindhoven geweest. De gesprekken zijn open en belangstellend. De weersverwachtingen zijn goed voor de komende week. Het weer blijft namelijk zoals het momenteel. Ik ervaar het als een voorrecht om dit te kunnen doen en ik ben dankbaar.

 

 


Vol goede moed verder

Vrijdag 20 oktober
Ik ben in Atalya aangekomen en neem een dag rust om in de oude stad rond te kijken en o.a. het historisch museum te bezoeken.

Woensdag 25 oktober
Omdat ik de afgelopen dagen meer langs de openbare wegen liep werd ik meer aangesproken en gevraagd om mee te rijden. Daardoor kon ik gisteren al in Anamur aankomen. Daar werd me ten zeerste afgeraden te voet naar Silifke te gaan. De weg wordt vrij smal. Bovendien zijn er een aantal tunnels waar alleen autoverkeer door kan rijden en is dus te gevaarlijk voor voetgangers. Daarom heb ik de bus genomen! Vandaag dus in Silifke aangekomen.

Donderdag 26 oktober
Ik ben nu in Tasucu waar ik een ticket heb gekocht voor de ferry naar Giren, in Cyprus. De vertrektijd is vanavond om 24.00 en de vaartijd is 6 uur. De problemen met mijn knieën zijn verbeterd, dus ga ik vol goede moed verder.

 


Te voet naar Nazareth

Vrijdag 27 oktober
Na een wat vertraagde, maar goede, overtocht ben ik om 09.00 in Girne aangekomen. Girne ligt in het noorden van het Turkse gedeelte van Cyprus. Op de boot spraken verschillende personen mij aan, ik lijk wel een bezienswaardigheid! Ook krijg ik van hen een aantal etenswaren! Ik sprak met mensen uit Afghanistan, Turkije en Rusland. Na aankomst heb ik, samen met een Turkse jongen, iets gegeten in het appartement van zijn vriend. Daarna op weg gegaan naar Nicosia. Daar ben ik om ca. 15.00 aangekomen, heb ik een hostel gezocht en toen het oude deel van Turks Nicosia in gegaan.

Zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober
Onderweg naar Limassol wat ongeveer 100 km is. Iedere dag zo’n 40 km gelopen. De weg ging door een licht glooiend landschap met olijfboomgaarden met hier en daar kassen en daarbuiten rijpe vruchten zoals vijgen. Zondag in Limassol aangekomen.

Maandag 30 oktober
Vanochtend naar het boekingskantoor gegaan om een ferry ticket te kopen naar Haifa. Dit bleek niet mogelijk. Wat erger was dat er in mijn paspoort een Turks stempel stond omdat ik in Turkije was geweest. Hierdoor was het niet mogelijk om van Cyprus naar Israël te reizen. Ik zou terug moeten naar Turkije om vanuit daar een vlucht naar Israël te nemen. Toen naar het Toeristen Informatie bureau gegaan. Daar hetzelfde verhaal met het advies om naar de Israëlische Ambassade in Nicosia (afstand 100 km!) te gaan of ze daar misschien iets voor mij konden doen. Ik kreeg dus geen enkele medewerking.

Dinsdag 31 oktober
Om 09.00 stond ik weer bij het Toeristen Informatie bureau. Ik mocht niet naar binnen, maar ik kreeg dezelfde persoon van gisteren aan de lijn en die bleef bij zijn standpunt. Wel zei hij dat ik een geldig Nederlands paspoort heb. Daarop besloot ik naar het vliegveld van Larnaka te gaan dat 70 km van Limassol ligt. Lukt het niet naar Israël te vliegen, dan ga ik terug naar Nederland. Om ca. 13.00 op het vliegveld. Om 17.40 uur vertrekt er een vlucht naar Tel Aviv. Er is plaats en ik kan dus mee. Maar, ik moet dan wel gelijk een terugvlucht boeken vanuit Tel Aviv naar Nederland. Ik heb mijn zoon Joris in Nederland gebeld en die heeft het geregeld. Maar eerst nu nog zien om in Tel Aviv te komen. Wel wat spannende momenten bij de douane! Door 3 verschillende personen indringende vragen gesteld wat de reden was waarom ik naar Israël wilde en waarom vanuit Cyprus. Gelukkig keek men in mijn paspoort niet op de bladzijde waar het Turkse stempel stond! Bij aankomst in Tel Aviv opnieuw een indringend gesprek met dezelfde soort vragen. Het werd wel even spannend. Na een kwartiertje mocht ik uiteindelijk toch door. Met trein en bus naar het hostel. Een enerverend dagje achter de rug!

Woensdag 1 november
Met de bus naar Tiberias. Daar in een houten optrekje aan het strand geslapen. Diverse bezienswaardigheden in Nazareth bezocht en een bijeenkomst in de Basiliek bijgewoond. In het overnachtingsadres personen van verschillende nationaliteiten ontmoet, waaronder een Nederlandse uit de buurt van Alkmaar.

Donderdag 2 november
Voor een gedeelte te voet naar Nazareth omdat de route langs de enige doorgaande weg met veel verkeer ging. Voor ongeveer de helft heb ik de bus genomen. Bij de Toerist Informatie in Nazareth krijg ik de info dat de National Israël Trail ook door Tiberias gaat en dat daar ook een hostel is. Dat wist ik niet.

Vrijdag 3 november
Vandaag vanuit Nazareth een stuk van de National Israël Trail route gevolgd en ik ben nu in Hilf Sabbath in een hostel, waar ik in een tipi slaap. Vandaag was een mooie route met zonnig weer en ca. 23 graden door een licht glooiend landschap met olijfboomgaarden en landbouw en veeteelt. Ook bossen met naald- loof- en eucalyptus bomen. Ondanks dat er soms steile, maar korte hellingen in zaten heb ik genoten van deze weg! Daarom morgen weer met goede moed verder. Het voelt goed om ook dit laatste stuk in Israël tot een goed einde te brengen!


Terug naar huis.

Op zaterdag 4 november van Hilf Sabbath naar Kibutz Yagut gegaan. Ook deze dag weer een mooie route en zoals de laatste dagen, mooi weer. Ook de komende dagen wordt dit mooie weer verwacht. Er waren nagenoeg geen auto’s op de weg maar groepen spelende kinderen met hun ouders. Ik werd bij een traditioneel joods gezin uitgenodigd. De hele familie is bij elkaar, vader, moeder en 7 kinderen en een aantal kleinkinderen. En kreeg fruit, thee en eten aangeboden en raakten in gesprek over allerlei onderwerpen. Over het leven in Israël, de joodse traditie, opleidingen, politie, bedreigingen/veiligheid enz. Ook wijzen ze me een kortere weg om de Kibutz heen. Dat scheelt me ca. 4,5 km, dus al gauw een uur lopen. Zondag 5 november naar Ein Hod waar ik in het schemer aankom. Op maandag 6 november van Ein Hod naar Caesarea gelopen. De route gaat langs een gebied waar bananen worden verbouwd, maar zo te zien met veel bestrijdingsmiddelen, Ook zijn er boomgaarden met avocado’s. Ongeveer halverwege buigt de route af naar de Middellandse Zee. Ik ga over het strand langs de waterkant. Na bezichtiging van de restanten van een Romeinse burcht op naar de TrailAngel.

Ik ben een paar dagen over het strand naar Netanja en Tel Aviv gelopen. Heerlijk wandelweer en onderweg spreken verschillende mensen me aan. Bij Tel Aviv gaat de route naar het oosten, van de kust af. Via Rosh Ha’ayin, Beit Hashmonai en de Kibutz Tzoba ben ik vandaag (zondag 12 november) om circa 12 uur in Jeruzalem aangekomen. Nu een paar dagen Jeruzalem en omgeving verkennen. Ik kijk er naar uit. Morgen naar Massada en de Dode Zee. De wandeling zit erop, Jeruzalem is bereikt. Ik realiseer me dat de weersomstandigheden heel goed waren en mij grote fysieke problemen bespaard zijn gebleven. Ik kijk dan ook met een goed gevoel terug op deze voetreis. Ik ben erg dankbaar dat dit me is gegund. Op vrijdag 17 november vlieg ik vanuit Tel Aviv terug naar Nederland.[:en]

My story

At the end of December 2006 it was discovered that my wife had a stomach tumour. After a 10-month sick bed, she, sadly, died in late October 2007. After her death, I realized that I had to seek a new purpose in my life. And also that I was entirely up to me to find that purpose. I knew that I enjoyed physical challenges such as long distance skating of which I undertook several long tours in the past. That is why the idea arose to start long distance walking.

Jan Meijerink with Gerard & Tineke Nederpel

I started at Easter in 2008 with a 5 km walk the first day, a 10 km walk the next day and a 20 km walk on the third and final day. It went so well that I walked 40 km the weekend thereafter. In the following years I participated in various well known 4 day walks in various places in the Netherlands. Walking and traveling made me feel good. I noticed that many people were drawn to walking because of their life experiences. Many people have a ‘backpack’ of different kind of emotions and experiences. It helped me to become more open and to be able to talk to people about my experiences and what happened to me. That also  meant that I was better able to accept the death of my wife. With that gained experience I was in a position to help others as a volunteer. Therefore I became active in a volunteer organization! Moreover, walking, and especially various pilgrim walks, gave me a lot of satisfaction because of the nature one walks in and the variety of landscapes one sees. On top of that the friendship of fellow walkers, the special atmosphere and kindness during the overnight stays, the cultural history and so forth.

During those walks I came into contact with people who had been walking long distances for a long time. Not only to the well-known pilgrim destinations such as Santiago de Compostela but also to places such us Rome and Jerusalem. Some did that in stages, others in one go! In July 2010 I terminated my contract of employment. In 2011, I walked from St. Jacobiparochie (a small place in Northern Friesland in the Netherlands) to Santiago de Compostela in Northern Spain. In 2013 walked from my hometown Dalfsen (Eastern Netherlands) to Rome. In May 2014 I suffered a complicated heel fracture. In 2015 I walked part of the so called Camino walk from Porto in Portugal to Santiago de Compostela and from close by Finisterre to Muxxia. I am very grateful that I am able to walk such distances!

And now about this year, 2017. My intended walk from Rome to Jerusalem. My plan is to start during the first week of September! Also this time I want to use my walk in order to promote a worthwhile  charity. This time for disadvantaged children in West Kenya who suffer from Jiggers. Jiggers are sand flies which penetrate the soles of children and grownups and remain there whilst feeding on their blood. The whole story you can read on the website of the GERTIN Foundation www.gertin.nl There will be a special section called ‘Jan’s foot trip where you can follow my progress during my walk. I estimate that it will take about 8 to 10 weeks to complete this 2200/2300km. walk to Jerusalem.

I sincerely hope that many people will be moved by the plight of these 22.000 small children in Kenya and that many will decide to support GERTIN with a monthly donation so that this horrible health problem can be dealt with and that those children can have a future.

August 2017
Jan Meijerink


Routes of the foot trip

These are the routes I’m going to walk. The start is in Italy, then by boat to Greece and thereafter by boat via Rhodes to Turkey. After Turkey, I cross to Cyprus. There I arrive in Northern Cyprus (the Turkish part) and then I walk to Limassol in Southern Cyprus, the Greek part. From Limassol I travel by boat to Haifa in Israel and then walk (via Nazareth) to Jerusalem.

Start is in Italy.

By boat to Greece.

By boat via Rhodes to Turkey.

After Turkey, I cross to Cyprus.

By boat to Haifa in Israel and then walk (via Nazareth) to Jerusalem.


Nine days on the road

September 10
Today had a lot of rain. At one point it came streaming down the slopes onto the road! I took shelter and finally ended up at the place called Artena where I wanted to go. When I got there I saw that the church was partly flooded. I helped the people to clean up. Tonight I sleep there, at the Convento Francescano Santa Maria de Gesu. An unforgettable day with many unexpected coincidences!

 

September 13
I have arrived at Ceprano, about 140 km south of Rome. Yesterday and today passed through the main agricultural area. Lots of olive trees and vines seen. Also picked plums and ripe figs! One can also see lemons, pomegranates and apricots. The people here were very happy with the rain because it has been very hot the last 3 months, 35 degrees Celsius! Last night I had some pain in my calf/knee cavity. This morning it was luckily gone. What strikes me is that one sees almost no small songbirds, but a lot of small lizards and crickets. I feel well and I am in good spirits. Tomorrow I shall pass Aquino on my way to Cassino.

September 16
I have arrived in Alife. According to the route book, I have now walked 230 km. The last days, I feel that I’m back in my old rhythm. The route has been mainly through agricultural countryside the last four days. Last night I stayed in an ‘agriturismo’ in the vicinity of Presenzano with among other things 10ha. of hazelnut trees. Further in this area one sees a lot of walnut- and olive trees, vineyards and in people’s gardens pomegranates, figs, peaches and many apple trees. No pear trees! The weather is good after the rain of this week, dry and sunny with between 22 to 28 degrees. Tomorrow on to Solopaca.

September 18
I’m in Benevento where I found an overnight place for pilgrims. Benevento is a very old city. Lots to see and visit. Also today I was walking through an agricultural area with many vineyards and olive trees. Very quiet roads with beautiful views. Villages, often old, stuck to the slopes. With this sunny and dry weather it is a pleasure to be here. Where I stay overnight, people often do not want to accept money whilst pointing to my shirt. So far I have ‘saved’ €60,00 that way, so that goes to Gertin for the children.

 


On my way to Bari

19 September – 23 September
I arrived in Troia and spent the night at the Hospital del Camino. Now having breakfast. Soon on my way again. The last few days there were quite a few slopes. After the vineyards and olive trees there are now, since yesterday, more grain fields. I’m heading towards the Adriatic Sea. Bari comes in sight, another 180 km to go.

Arrived in Santuario dell’Incoronata, about 120 km from Bari. After the hills with olive trees and vineyards of last week, the land is now quite flat with mainly fields of grain and many aggressive farm dogs. Today very long stretches of straight roads. This town has a very special, modern cathedral. Yesterday and the day before it rained from time to time. On the unpaved paths, I had to contend with big clogs of clay on my shoes. But, I’ve managed! From now on the route is almost parallel to the Adriatic Sea to Bari. Last night, in a pilgrimage stopover, I met a young German Law student called Florian. He is also going to Jerusalem, but his route takes him through Albania, Macedonia, Turkey and Cyprus. We agreed to walk some of the stretches of the remaining route to Bari together!

25th of September
Yesterday I arrived in Bari. Meanwhile, the boat has been booked. It departs tonight at 7.30 pm with arrival at Patras tomorrow at 1 pm (13.00). The weather is now cloudy with the threat of a rain shower. I’m feeling well. The amount of sponsorship by people refusing payment for my overnight stay is now €110,00!

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

On my way to Athens

23 September – 30 September
The boat trip from Bari to Patras took about 17 hours. A long sit, but I still managed to sleep about 7 hours. On the day of arrival I stayed in Patras. It is a university city with many young people in the streets and on the terraces. In the old town it was nicely busy with music in the main square.

On Tuesday, September 27th, I left a little before 08.00. In fact, the route is easy, I just follow the coastal road along the Adriatic Sea. Sometimes I literally walk along the water’s edge. Around noon I was invited by someone to eat and drink something. That was the first time for me in Greece. So far, it has happened to me three times. It’s always nice break. Sometimes people offer me a lift. I do accept those! That’s what makes for nice contacts. On Wednesday, September 28th, my driver was an hotel owner and today a taxi driver who did not drive his own taxi, but his Dad’s 35-year-old car.

Today, Friday September 29, I arrived in Corinth. There was a Spartaklon this afternoon. That is the name given to a long distance running event of 180 km from Athens to Sparta, which has to be completed within 36 hours. The start was this morning at 07.00. After Corinth I have another 100 km to go! The route is almost flat. The water is on one side of the road and homes on the other side. Also here, like in Italy, homes and villages are built on slopes. Everywhere I meet with friendly people and I walk through a horticultural area with lots of lime, olive trees and citrus fruits. Limes are currently harvested and thus enough possibilities for free food. The weather conditions are mostly good with a temperature of 20 to 25 degrees. From here about 80 km remain to Athens.

 


The journey continues

On Tuesday 3rd October, I made the crossing by ferry from Piraeus to Rhodes. On Wednesday 4th October I stayed in Rhodes. There I visited the old town and on the island the places Lindos and Landos. Thursday 5th October I sailed from Rhodes to Marmaris in Turkey. From there I took the bus to Fethiye. Then on to Ovacik, which is the starting point of the Lycian Way, a well-known hiking trail of about 540 km.

Sunday, October 8th. I have been following the Lycian Way for 3 days now. The road is usually with steep slopes with narrow paths and loose stones and/or rocks. Now in Xanthos (Kinik) I am again at sea level. In the area I passed through, I now see more horticulture, while in recent days I encountered farmland, goats and olive trees. I meet friendly and helpful people and enjoy the Turkish hospitality and cuisine. The weather is generally good until now. Sometimes some light rain and sometimes a rain shower in the afternoon. Presently the sun shines again and it is about 23 degrees. I feel good and continue my trip in good spirits.

 


Finike

Yes, just an update after a few days without internet. Last week, Sunday, October 8, 2017, I was able to report that I was in Links (Xanthos). Meanwhile I have arrived in Finike, about 25 km after Demre. The weather is still dry and sunny with 25 to 28 degrees during the day and at night about 15/16 degrees. On Monday October 9th, I saw the ruins of Patara, an impressive theater and arena from the Lycian time. I continued my trip and passed through Kalkan, Gokceoren, Kas, Bogaczik, Simena and Demre. And now I am in Finike.

Due to some fluid in my right knee, I am taking a bit of extra care. I think that this has been caused during first two days of last week by the steep slopes with loose stones and rocks. I also know that my right knee is a weak spot of mine. But, it’s so beautiful here so close to the sea. In this area there are many greenhouses with mainly tomatoes and peppers. They export those to Russia and earn good money with that. Furthermore there are ripe fruits in the fields such as limes, oranges, pomegranates and occasionally grapes. I meet helpful and friendly people and I am often invited for tea and/or lunch or dinner.

Yesterday in Demre I was invited for a picnic by a family of 6. And today there was someone in Finike who approached me and offered me tea. Last year this gentleman had visited Eindhoven! All the conversations I am having here are very open and interesting. The weather forecast for next week is good. The weather is likely to remain as it is today. I regard it as a privilege that I am able to make this trip and I am very grateful.

 

 


Still continue in good spirits

Friday, October 20th
I arrived in Atalya. I am taking a day’s rest to explore the old city and visit the historical museum.

Wednesday, October 25th
Because I walked more along main roads during the past few days, I was approached  more often and asked if I wanted a ride. That’s why I arrived in Anamur already yesterday. I was advised not to go to Silifke on foot. The road becomes quite narrow. In addition, there are a number of tunnels where only car traffic is allowed so it is therefore too dangerous for pedestrians. That’s why I took the bus! Hence I arrived in Silifke today.

Thursday, October 26th
I am now in Tasucu where I bought a ticket for the ferry to Giren, in Cyprus. The departure time is at 24.00 tonight and the crossing is 6 hours. The problems with my knees have improved, so I continue in good spirits.

 

 


Nazareth

Friday, October 27
After a delayed but good crossing I arrived at Girne at 09.00. Girne is located in the north of the Turkish part of Cyprus. On the boat various people spoke to me, I feel like a celebrity! I also get some food from them. I spoke to people from Afghanistan, Turkey and Russia. After arrival, I ate something with a Turkish boy in his friend’s apartment. Then headed for Nicosia. I arrived there at about 15.00, I searched for a hostel and then visited the old part of the Turkish part of Nicosia.

Saturday 28th October and Sunday 29th October
On the way to Limassol which is about 100 km. Every day I walked about 40 km. The road went through a slightly hilly landscape with olive groves and greenhouses. There were also ripe fruits along the way like figs. Arrived in Limassol on Sunday.

Monday 30th October
This morning I went to the booking office in order to buy a ferry ticket to Haifa. This was not possible. What was worse is that in my passport there was a Turkish stamp because I had been in Turkey. As a result, it was not possible to travel from Cyprus to Israel. I would have to go back to Turkey and to take a flight from there to Israel. I then went to the Tourist Information Office. There the same story with the advice to go to the Israeli Embassy in Nicosia (distance 100 km!) because they may able to do something for me. No cooperation at all.

Tuesday 31st October
At 09.00 I was at the Tourist Information Office again. I was not allowed in, but I got the same person of yesterday on the line who did not change his point of view. Because he mentioned that I do have a valid Dutch passport, I decided to go to Larnaka International Airport, which is about 70km from Limassol. If I do not manage to get to Israel, I will go back home to the Netherlands. I arrived at the airport at around 13.00. At 17.40 there is a flight to Tel Aviv. There is a seat available, but I must book a return flight from Tel Aviv to the Netherlands at the same time. I called my son Joris in the Netherlands and he arranged it. But now, I have to get to Tel Aviv. Well, I had some exciting moments at the customs. I was asked by 3 different people about the reasons why I wanted to go to Israel and why from Cyprus. Fortunately, They did not look at the page in my passport with the Turkish stamp! On arrival in Tel Aviv again an in depth conversation with the same sort of questions. It was quite a tense moment. After about 15 minutes they let me go through. Took the train and bus to the hostel. Quite an exciting day today!

Wednesday 1st November
By bus to Tiberias. There I slept at the beach in a wooden hut. I visited various points of interest in Nazareth. In the evening I attended a gathering at the Basilica. At the overnight stay I met people of different nationalities, including a Dutch lady from Alkmaar.

Thursday 2 November
I travelled by foot only part of the way to Nazareth because a stretch of the route went along a main road with a lot of traffic. At about half way I took the bus. At the Tourist Information in Nazareth I received the news that the National Israel Trail also goes through Tiberias and that there is also a hostel there. I did not know that.

Friday 3rd November
Today I left Nazareth and followed part of the National Israel Trail route. I have arrived in Hilf Sabbath in a hostel where I sleep in a tipi. Today was one with beautiful sunny weather and a temperature of about 23 degrees C. The route went through a hilly landscape with olive groves, agriculture land and fields with cattle. Also forests with coniferous and eucalyptus trees. Despite the fact that there were sometimes steep but short slopes, I enjoyed this route. Therefore I shall continue in good spirits tomorrow. It feels good to bring this last stretch in Israel to a good end!

 


Back home

On Saturday, 4th November 4 I went from Hilf Sabbath to Kibutz Yagut. Also this day a beautiful route and like the last days, very nice weather. This beautiful weather is also expected during the next few days. There were virtually no cars on the road, only groups of children playing with their parents. I was invited by a traditional Jewish family. The whole family was together, father, mother, 7 children and a number of grandchildren. And I was offered fruit, tea and food and got into conversation about all kinds of subjects. About life in Israel, the Jewish tradition, training, police, threats and security etc. They also showed me a short cut around the Kibutz. That saves me about 4.5 km, about one hour walk.

Sunday, 5th November 5 I walked to Ein Hod where I arrived at dusk. On Monday, 6th November I walked from Ein Hod to Caesarea. The route goes through an area where bananas are grown, however it seems with lots of pesticides. There are also orchards with avocados. About halfway the route bends towards the Mediterranean. I walked along the beach and the sea. After viewing the remains of a Roman castle I headed for the TrailAngel.

For a few days I walked along the beach to Netanya and Tel Aviv. Lovely weather and several people spoke to me. At Tel Aviv the route goes east, away from the coast. Via Rosh Ha’ayin, Beit Hashmonai and the Kibutz Tzoba I arrived in Jerusalem today (Sunday 12th  November) at about 12 o’clock. I am going to explore Jerusalem and its surroundings for a few days. I am looking forward to it. Tomorrow to Massada and the Dead Sea. The walk is finished, I have reached Jerusalem. I realise that the weather conditions were very good and that my physical problems were minimal. I look back on this walking trip with a good feeling. I am very grateful that I was able to do this. On Friday, 17th November 17, I fly back to the Netherlands from Tel Aviv.[:]